De bank voor een wereld in verandering
3 min

Wat is cohousing?

Cohousing is een nieuwe manier van investeren en wonen. Collectief, beredeneerd, met z’n voor- en nadelen, maar bovenal leerzaam.

Uw profiel, situatie, regio… Allemaal zaken die belangrijk zijn als het gaat over een eigen woning.

Wonen in een community? Steeds populairder

Wat is het?

Het gaat om verschillende personen (singles, koppels, met of zonder kinderen, oud en jong) die samenwonen in een gemeenschappelijk woonproject. Elk gezin heeft zijn eigen privéwoning. Daarnaast delen alle bewoners een aantal gemeenschappelijke ruimtes, zoals bijvoorbeeld een grote keuken, een wasruimte, een fietsenberging, een moestuin, een (speel)tuin, enz.

Waarom? Samen met de andere cohousers vormt u een soort van ‘community’ waarin delen centraal staat. Ook uit ecologisch standpunt is cohousing een verstandige keuze, door slimmer ruimtegebruik en meer groen. Een ander voordeel is dat u een aantal grote kosten kan delen: een grote tuin, een super uitgeruste hobbyruimte, of de aankoop van een energiezuinige maar niet zo goedkope verwarmingsketel… En u kunt evengoed een grasmaaier, BBQ, partytent of zelfs een auto delen met meerdere bewoners.

De nadelen?

De gemeenschappelijke kosten kunnen – gedeeld of niet – een flinke hap uit uw budget nemen. Het is ook mogelijk dat u moet delen in faciliteiten waar u zelf geen of weinig gebruik van maakt, zoals een coworkingruimte terwijl u op kantoor verwacht wordt.

Cohousing vraagt ook toewijding en flexibiliteit. Dat begint al tijdens het voortraject. U koopt geen pasklare woning, maar stapt mee in een project dat u nog samen met anderen moet ontwikkelen. En ook nadien volgen er op vaste tijdstippen vergaderingen om het samenleven in goede banen te leiden, en bijvoorbeeld praktische afspraken te maken over het gebruik van de gemeen-schappelijke ruimtes.

Cohousing = individuele aankoop?

Bij de meeste projecten is dat inderdaad het geval. Het aankoopproces is te vergelijken met de aankoop van een appartement in een appartementsgebouw met een vereniging van mede-eigenaars (VME). In dat scenario verwerft u als cohouser uw eigen privéwoning plus een aandeel in de gemeenschappelijke delen. Dat geheel kunt u later ook terug verkopen.

Moet ik als cohouser persoonlijk een lening afsluiten?

Dat is inderdaad de normale gang van zaken. In principe sluit elke mede-eigenaar gewoon zijn eigen woonkrediet af bij de bank van zijn keuze. Dat geldt ook voor de brand- en schuldsaldoverzekering: elke eigenaar sluit zijn eigen polis af, en daarnaast sluiten alle eigenaars gezamenlijk een brandverzekering voor het gehele project. Op dat vlak is er dus geen enkel verschil met de aankoop van een ‘gewone’ woning.

Hoe vind ik een geschikt project?

Niet zelden groeit een cohousingproject vanuit een groep vrienden die samen op zoek gaan naar een pand, een stuk grond of een verlaten site om hun woonproject te realiseren. Dat kan bijvoorbeeld een oude hoeve of een grote herenwoning zijn.

Daarnaast bieden ook sommige projectontwikkelaars cohousingprojecten aan, waar u als geïnteresseerde mee kan instappen. Googel maar even voor een project in uw buurt...

Op www.cohousingprojects.be vindt u een pak informatie. U vindt er ook een overzicht van infosessies en beurzen over cohou-sing. U kunt een beroep doen op die vereniging voor het opzetten van een cohousingproject.

Simuleer uw woonkrediet.