De bank voor een wereld in verandering
§ min

Pensioensparen en/of langetermijnsparen?

Pensioensparen en langetermijnsparen zijn twee vormen die onder de noemer fiscaal sparen vallen. Waarom? Omdat deze twee spaarvormen u onmiddellijk een ruim fiscaal voordeel geven op uw belastingbrief. In dit artikel leggen we u het verschil uit tussen pensioensparen en langetermijnsparen, en vertellen we u waarom u er maar beter zo vroeg mogelijk mee begint.

Wat is het verschil tussen pensioensparen en langetermijnsparen?
Waarom begint u er best nu al mee?
En welke verschillende oplossingen bestaan er?

Dit artikel werd opgesteld in functie van het fiscale regime dat van toepassing is op particuliere beleggers in België, geldig op het moment van schrijven. Fiscaliteit is echter onderhevig aan wijzigingen. De fiscale voordelen hangen eveneens af van uw persoonlijke situatie.

Het verschil Welke soorten fiscaal sparen zijn er?

Pensioensparen

Om een fiscaal voordeel te genieten, moet u uiteraard over een belastbaar inkomen beschikken. Vanaf uw 18de tot uw 64ste kunt u aan pensioensparen doen, door op regelmatige basis een bedrag in een pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering te storten. Voor deze vorm van sparen wordt meestal een looptijd van minstens 10 jaar aangeraden.

Kiest u voor een pensioenspaarfonds, dan kiest u voor een fonds dat o.a. belegt in aandelen en obligaties. Uw belegging is bijgevolg onderhevig aan de risico’s op de markt en uw kapitaal is niet beschermd. U bepaalt zelf hoeveel risico u wilt nemen door te kiezen voor de formule die het beste bij u past. Hoe hoger het risico, hoe hoger het potentieel rendement.

Wilt u meer zekerheid, dan kunt u kiezen voor een pensioenspaarverzekering. U geniet een gegarandeerde rentevoet voor elke storting, tot de einddatum van uw contract. Bovendien kan de verzekeraar aanvullend een eventuele jaarlijkse winstdeelname voorzien. De keuze om deze deelname al dan niet te voorzien, ligt bij de verzekeraar. U geniet kapitaalbescherming, maar het potentieel rendement is lager. Laat ons uitgaan van een worst case scenario, waarbij de rentevoeten erg laag zijn, tot zelfs nihil, en er geen winstdeelname is. Dan kan het zijn dat het kapitaal dat u uitgekeerd krijgt, na aftrek van belastingen en kosten, lager is dan het totale bedrag dat u heeft geïnvesteerd. Het fiscale voordeel van de stortingen kan dit risico wel compenseren.

Het pensioenspaarfonds en de pensioenspaarverzekering zijn allebei vormen van fiscaal sparen. Ze bieden een belastingvoordeel op de stortingen die u doet.

Langetermijnsparen

Langetermijnsparen biedt u twee mogelijkheden. Uw contract pensioensparen moet afgesloten worden voor uw 65ste verjaardag. Ze behoort eveneens tot de familie van fiscaal sparen, wat betekent dat u, op voorwaarde dat uw belastbaar inkomen hoog genoeg is en afhankelijk van uw persoonlijke situatie, geniet van een fiscaal voordeel op de stortingen die u doet. En zoals de naam doet vermoeden, is het langetermijnsparen een formule op lange termijn, minstens 10 jaar.

Waarom begint u best nu al? Hoe jonger u begint, hoe meer het loont

Belastingvoordeel

Pensioensparen en langetermijnsparen worden aangemoedigd door de overheid. Voor het bedrag dat u jaarlijks bijeen spaart, zolang uw belastbaar inkomen hoog genoeg is, geniet u het volgende jaar een belastingvermindering via de aangifte van uw inkomsten personenbelasting. U kunt de fiscale voordelen van pensioensparen en langetermijnsparen combineren.

Wat betreft pensioensparen heeft u de keuze tussen twee plafonds:
  • Het basisplafond is maximum 990* euro en geeft recht op een belastingvermindering van 30%, ofwel maximum 297 euro.
  • Kiest u voor het verhoogde plafond van 1.270* euro, dan geniet u een belastingvermindering van 25% (maximum 317,50 euro). Deze 25% wordt al toegepast vanaf een gespaard bedrag van 990* euro. Opgelet: stort u meer dan 990* euro, maar minder dan 1.188* euro, dan is uw maximale belastingvermindering op dit bedrag lager dan wanneer u het basisplafond stort (990* euro)!
    U mag niet meer storten dan het plafond dat u jaarlijks kiest.

Uw pensioensparen wordt 8% belast, zowel het kapitaal als het rendement. Deze belasting wordt afgehouden op uw 60ste verjaardag, of op de 10de verjaardag van uw contract wanneer u gestart bent met sparen na uw 55ste verjaardag. U betaalt geen belastingen op de winstdeelname. Wanneer u het geld, dat u heeft belegd in uw pensioenspaarfonds, wilt innen voor uw 60ste verjaardag, legt de staat u een boete op en moet u eveneens gemeentebelastingen betalen, wat neerkomt op een totaal van 33%.

Bij langetermijnsparen geniet u een belastingvermindering van 30% op de gestorte bedragen. Het maximaal bedrag dat u fiscaal kunt inbrengen is beperkt en hangt af van uw netto beroepsinkomen. Dit bedrag is maximum 2.350* euro. Dit komt overeen met een netto belastbaar beroepsinkomen van 36.226,67* euro. Opgelet, dit bedrag hangt eveneens af van uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld bepaalde fiscale voordelen in het kader van een woonkrediet. Om tot een goede inschatting te komen, raden we daarom aan om contact op te nemen met uw adviseur.

 

*Deze bedragen zijn geldig voor de inkomsten 2022.

Eerder beginnen is exponentieel meer sparen

Een belastingvermindering van 25% of 30% op het bedrag dat u jaarlijks spaart, resulteert in een aardig rendement. Om nog maar te zwijgen van het sneeuwbaleffect: ieder jaar dat u geld in het potje steekt, verwerft u interesten die op termijn kunnen uitgroeien tot een mooi bedrag. Hoe vroeger u dus begint (voor langetermijnsparen is er geen minimum leeftijd, voor pensioensparen is dat 18 jaar), hoe langer het fonds of de verzekering kan lopen en hoe groter het bedrag zal zijn dat u bij elkaar heeft gespaard. Vergeet niet dat u over een belastbaar inkomen moet beschikken om een belastingvermindering te kunnen genieten. Beginnen met pensioensparen of langetermijnsparen kan trouwens al vanaf 30 euro per maand.

Plan uw toekomst

Ontdek dankzij de expertise van een bankadviseur wat uw financiële mogelijkheden zijn, uw beschikbaar budget, uw dromen voor de toekomst, en ontdek samen welke spaaroplossing het beste bij u past.