De bank voor een wereld in verandering
7 min

Starten met sparen of beleggen?

De coronacrisis, sectoren in moeilijkheden, onheilspellende berichten over de economische situatie… U heeft zich misschien al de vraag gesteld of het nu wel het moment is om te starten met sparen of beleggen. Het antwoord is volmondig ja, en misschien zelfs meer dan ooit. Waarom? Dat komt u in dit artikel te weten.

Kent u het begrip ‘financiële buffer’? Ontdek waarom het net nu interessant is om te beginnen met sparen en/of beleggen.

Sparen Waarom het net nu interessant is

Het belang van een financiële buffer

Het is altijd interessant om een financiële buffer te hebben. Het geeft u gemoedsrust en zorgt ervoor dat u iets heeft om op terug te vallen bij een tegenslag of een onverwachte kost. Daarnaast laat het ruimte voor ‘folietjes’ of misschien wel om te beleggen. Daarom is het belangrijk om nu al te starten met wat geld opzij te zetten. Kunt u op dit moment slechts een klein beetje sparen? Dat hoeft u niet tegen te houden, integendeel. Alles wat u nu al kunt sparen, is immers meegenomen.

Het aanleren van een nieuwe gewoonte

Gezonder eten, meer bewegen… Wist u dat het ons gemiddeld 30 dagen kost om een nieuwe gewoonte aan te leren? Starten met consequent een bepaald bedrag aan de kant te zetten om te sparen, bijvoorbeeld, is een goede gewoonte die uw hele leven lang vruchten afwerpt. Hoe u eraan begint? We helpen u op weg met handige tips en tonen u hoe u een budgetsysteem opzet.

Beleggen Waarom het net nu interessant is

Zelfs vanaf een beperkt bedrag

Beleggen kan al vanaf 1 euro per dag. En uw grote aankopen (auto, verbouwingen…) hoeven daarvoor niet in het gedrang te komen. Kies voor een stapsgewijze opbouw op basis van uw mogelijkheden en uw ervaring met beleggen. Indien u dit wenst, kunt u het bedrag dat u belegt stelselmatig opbouwen om uw potentieel rendement te vergroten. Steeds in onderling overleg met uw adviseur, natuurlijk.

Kies het risico dat bij u past

Misschien heeft u in het verleden een negatieve ervaring gehad met beleggen, of verhalen gehoord van naasten die er hun broek aan hebben gescheurd. Het is inderdaad zo dat beleggen meer risico’s inhoudt dan uw geld op een spaarrekening laten staan. Maar het potentieel rendement is wel aanzienlijk groter. En die risico’s, die zijn zo klein of zo groot als u zelf wilt. Kiest u voor een defensieve belegging met veel zekerheid (of zelfs kapitaalgarantie) maar wellicht een iets lager rendement, of voor een offensieve belegging met wat meer risico maar wellicht iets hoger rendement? Of speculeert u graag op bepaalde sectoren, met alle risico’s die erbij horen? Ook de factor tijd speelt een grote rol en houdt u best rekening mee.

Welke strategie u ook kiest, het risico spreiden blijft de boodschap (niet alle eieren in één mand leggen, weet u wel). U goed informeren en laten begeleiden is daarom erg belangrijk.

Risico’s spreiden in de tijd

Wanneer is het het juiste moment om een aandeel te kopen of in te tekenen op een fonds? Over die vraag zijn hele bibliotheken geschreven. Eén ding is zeker: door maandelijks een vast bedrag te beleggen, omzeilt u de schommelingen van de markt. De ene maand koopt u uw aandelen wat goedkoper, de andere maand wat duurder. Daarom raden we u altijd aan om enkel het geld te beleggen dat u een tijdje kunt missen: een kwestie van een (klein) beetje durven, gecombineerd met veel geduld om uw rendement te maximaliseren.

Na regen komt zonneschijn

Een afwisseling van hoogtes en laagtes: dat is hoe de financiële markt nu eenmaal in elkaar zit. Er zijn heel wat oorzaken van een stijging of daling op de beurs. Wanneer de beurs laag staat, wacht u beter met verkopen, want dat zou betekenen dat u geld verliest. Er zijn altijd mindere periodes, maar onthoud: na regen komt zonneschijn.