De bank voor een wereld in verandering
3 min

Je budget goed beheren

Hoe krijg je een duidelijk zicht op je inkomsten en uitgaven? En hoe breng je die in balans? Ga aan de slag met een goede methode en een paar praktische tips.

Hoe kan ik mijn budget goed beheren? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. En vooral jongeren: volgens een onderzoek van Febelfin* in 2020 weet bijna de helft (47%) van hen niet hoe ze dat moeten doen. Klaar voor onze tips?

De cijfers Krijg zicht op je budget

Weet hoeveel je per maand verdient

Om je budget efficiënt te beheren, moet je in de eerste plaats het bedrag van je inkomsten en uitgaven kennen. Neem een blad papier of een Excel-sheet en zet alles wat je per maand verdient in een kolom. Denk daarbij natuurlijk aan je loon (netto, niet bruto) maar ook aan eventuele andere inkomsten.

Ken je vaste en variabele kosten

Bereken daarna hoeveel je elke maand uitgeeft. Maak twee aparte kolommen: een voor je vaste kosten en een voor je variabele kosten. Onder vaste kosten vallen je huur of hypothecair krediet, water- en elektriciteitsfacturen, boodschappen, je gsm-abonnement, je abonnement voor het openbaar vervoer of je autolening, verzekeringen … Bij de variabele kosten zet je bijvoorbeeld wat je besteedt aan kleding, uitstappen, hobby’s … maar ook minder frequente grote uitgaven, zoals je vakantie of belastingen.

Vergelijk en pas aan

Door je inkomsten en uitgaven te vergelijken, krijg je een duidelijk zicht op je maandbudget. Geef je te veel uit in verhouding tot je inkomsten of hou je maar net genoeg over? Omdat je moeilijk in je vaste kosten kan knippen, zal je aan je variabele uitgaven moeten werken. Het doel van de oefening is je budget in balans te brengen en in het beste geval zelfs te kunnen sparen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Hulpmiddelen Gebruik 1 methode en 1 app

Pas de 50/30/20-regel toe

Een goede manier om je budget te beheren is de 50/30/20-methode. Die cijfers staan voor de percentages om je uitgaven te verdelen:

  • 50% van je maandelijkse inkomsten bewaar je voor essentiële en noodzakelijke uitgaven: huur, facturen, boodschappen, belastingen, verzekeringen …
  • 30% gebruik je voor niet-noodzakelijke uitgaven: uitstappen, shoppen …
  • 20% besteed je aan sparen. Een goede manier om elke maand wat geld opzij te zetten.

Die percentages, behalve misschien de 50%, kan je aanpassen aan je persoonlijke behoeften. Plan je bijvoorbeeld een project op middellange of lange termijn, verhoog dan je spaarpercentage als dat een haalbare kaart is.

Volg je budget op met 1 app

Om je budget goed te beheren, moet je het van dichtbij opvolgen. Want je inkomsten en uitgaven kunnen snel veranderen. Je krijgt bijvoorbeeld een promotie, verandert van job, gaat samenwonen ... Of je krijgt plots te maken met torenhoge energiefacturen of andere onvoorziene uitgaven. Om je het leven makkelijker te maken, zijn er online tal van hulpmiddelen te vinden, zoals de tool voor budgetbeheer in Easy Banking App. Die geeft je een helder overzicht van je inkomsten en uitgaven per categorie en per week, maand of jaar. Kortom, een bijzonder handige tool.

Een steuntje in de rug om je budget optimaal te beheren?

Ontdek de budgetbeheertool in Easy Banking App!

* Febelfin vzw, Koning Albert II-laan 19, 1210 Brussel, info@febelfin.be, www.febelfin.be, btw 0542.393.217, RPR Brussel