De bank voor een wereld in verandering
2 min

De eindbelasting

Wat is de eindbelasting en wat betekent dit voor uw pensioensparen en langetermijnsparen?

Wat is de eindbelasting en wat betekent dit voor uw pensioensparen en langetermijnsparen? We zetten het op een rij.

Eindbelasting op pensioensparen Wat betekent dit voor u?

Helaas, maar ook op uw pensioensparen moet u een eindbelasting betalen. Op het bedrag dat u spaart, betaalt u 8% op uw 60e als u begint met pensioensparen voor uw 55e. Daarna geniet u nog steeds een belastingvermindering voor uw stortingen, maar ze worden dan niet meer belast.

Als u al sinds 2014 of vroeger aan pensioensparen doet, dan hebt u van 2015 tot 2019 al een deel van de eindbelasting betaald (in de vorm van een voorschot). Deze voorschotten worden in mindering gebracht van de uiteindelijke eindbelasting op uw 60e.

Eindbelasting op langetermijnsparen Hetzelfde principe als pensioensparen

Ook bij langetermijnsparen wordt er een eindbelasting ingehouden op 60 jaar als u begint te sparen voor uw 55ste verjaardag. Die bedraagt 10%. Net zoals bij pensioensparen geniet u na die eindbelasting nog steeds fiscaal voordeel, maar worden uw stortingen niet meer belast. Het verschil? Pensioensparen kunt u doen tot en met het jaar dat u 64 wordt. Bij langetermijnsparen kunt u blijven sparen tot na uw 64e als uw contract het toelaat.

Wat als u begint te sparen na uw 55e? U wordt later belast

Begint u pas te sparen na uw 55ste verjaardag? Dan vindt er geen eindbelasting plaats op uw 60e, maar op de 10de verjaardag van uw contract.  U kunt dus minder jaren fiscaal voordelig sparen na deze eindbelasting.

Extra mogelijkheden U wil een nog comfortabeler pensioen

Doet u al aan pensioensparen? Stort u de maximumbedragen? Ontdek de talrijke mogelijkheden om meer te doen voor uw pensioen!

Start met fiscaal sparen

Elk moment is goed om te beginnen sparen voor uw pensioen.