De bank voor een wereld in verandering
4 min

Een vennootschap: wat zijn de voordelen?

Is het voor u interessant om uw beroepsactiviteit uit te oefenen binnen een vennootschap in plaats van als natuurlijke persoon? En als u dat al doet, haalt u er dan alle voordelen uit?

Een beroepsactiviteit kunt u uitoefenen als natuurlijke persoon of binnen een vennootschap. Hoewel beide hun voor- en nadelen hebben, is het wel zo dat het tarief van de vennootschapsbelasting de helft lager ligt dan dat van de personenbelasting. Een vennootschap heeft bovendien nog andere voordelen. Maar welke, en zijn ze de moeite waard? En voor wie al een vennootschap heeft: bent u zeker dat u alle voordelen ervan benut?

Nog geen vennootschap De voor- en nadelen van een activiteit als natuurlijke persoon

Belastingen en risico’s

Als u uw activiteit als natuurlijke persoon uitoefent, bent u onderworpen aan het progressieve tarief van de personenbelasting, waarvan het marginaal tarief 50% bedraagt vanaf 41.360 euro inkomsten (inkomstenjaar 2021).

Al uw bezittingen zijn blootgesteld aan de risico’s van uw onderneming… behalve uw hoofdverblijfplaats als u een verklaring tot onbeslagbaarheid hebt afgelegd bij de notaris.

Twee mogelijke pensioenformules

Gezien de minimale vooruitzichten van het wettelijk pensioen, denkt u beter op tijd aan uw appeltje voor de dorst. Voor een fijne, oude dag kunt u kiezen voor het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en/of de (nieuwere) Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). Beide formules zijn perfect combineerbaar en hebben een eigen belastingstelsel, zowel voor de premies als voor de te betalen belasting op het eindkapitaal.

Uw voordeel met Advice Pro

Als Advice Pro-klant krijgt u proactief advies van een echte verzekeringsexpert, met name over uw pensioen.

Binnenkort een vennootschap Wat u moet weten vooraleer u de stap zet

Wat zijn de juridische gevolgen?

Een vennootschap opzetten? Ga niet over één nacht ijs. Een vennootschap is een aparte juridische entiteit, en eens u de stap hebt gezet, mag u de activa en tegoeden van de vennootschap niet langer als uw persoonlijk bezit beschouwen.

Ga dus na wat uw behoeften als natuurlijke persoon zijn en hoe u die gaat dekken op basis van het financieel resultaat van uw vennootschap. Op die manier kunt u uitmaken of de vennootschap levensvatbaar is en in hoeverre u er fiscaal belang bij hebt om over te stappen naar een vennootschap.

Is het voor u interessant?

De stap naar een vennootschap is pas interessant boven een bepaald plafond. Vaak spreekt men van 50.000 euro belastbaar jaarinkomen voor een alleenstaande. Onder dit plafond is het fiscaal belang over het algemeen niet relevant.

De vennootschap heeft een onmiskenbaar voordeel qua belastingtarief: 25% of 20% op een eerste schijf van 100.000 euro belastbare winst – voor kleine vennootschappen die aan de voorwaarden voor dit verlaagd tarief voldoen. Maar de vennootschap brengt ook kosten met zich mee: notariskosten, hogere boekhoudkosten en de fiscale lasten op het overboeken van gelden naar de natuurlijke persoon.

Keuzes maken

U richt een vennootschap op? Dan moet u ook een beslissing nemen over de vennootschapsvorm. Het vaakst kiest men voor een nv of een bv. Elk heeft haar eigen kenmerken maar kan tot op zekere hoogte in de gewenste vorm worden gegoten op basis van de statuten.

Tot slot moet u de activa die zij nodig heeft om haar activiteiten uit te oefenen nog in de vennootschap inbrengen of aan haar verkopen.

Uw Advice Pro-voordeel

Het bespreken van de eventuele overstap naar een vennootschap met een van onze fiscalisten is inbegrepen in uw Advice Pro-contract.

Al een vennootschap Haalt u er alles uit?

Belastingen, risico’s en bezoldiging

Een vennootschap heeft tal van voordelen: het gunstige tarief van de vennootschapsbelasting en de beperking van de risico’s. Daarnaast is er de mogelijkheid om de eigen bezoldiging te diversifiëren, bijvoorbeeld door voordelen in natura.

Daar komt nog bij dat de verkoop van de aandelen van een vennootschap aan een overnemer volgens de huidige wetgeving niet onderworpen is aan de personenbelasting.

Kleine vennootschappen kunnen bovendien een dividend uitkeren tegen een verlaagd tarief, ofwel in het kader van de zogenaamde ‘VVPR bis’-regeling voor contante inbreng vanaf 1 juli 2013, ofwel via boeking van liquidatiereserves.

Voordelen voor uw pensioen

Een heel interessante manier om de liquiditeiten van de vennootschap te benutten is haar te uwen gunste premies te laten betalen in het kader van een Individuele Pensioentoezegging (IPT) of groepsverzekering. Binnen de wettelijk vastgelegde limieten zijn de premies volledig aftrekbaar voor uw vennootschap. Zelf bent u de rechtstreekse begunstigde van de pensioentoezegging, waarvan u het eindkapitaal kunt opnemen tegen een gunstig tarief in de personenbelasting (10% als u actief bleef tot 65 jaar!). U kunt het opgebouwde kapitaal zelfs nu al gebruiken om een eigen vastgoedproject te financieren.

En laten we wel wezen, het wettelijk pensioen garandeert u en uw naasten nauwelijks een geruste toekomst, dus het is zeker aangewezen om daar nu al rekening mee te houden en gebruik te maken van alle mogelijke fiscale voordelen. Zo kan de IPT gecombineerd worden met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) berekend op basis van uw inkomsten als bedrijfsleider. Zo stelt u uw toekomst en die van uw naasten veilig en geniet u daarnaast van interessante fiscale voordelen. Waarom zou u het niet doen?

Uw Advice Pro-voordeel

Als Advice Pro-klant nodigt uw adviseur u jaarlijks uit om met u uw verzekeringen te bekijken, samen met een expert ter zake. De lopende polissen worden onder de loep genomen en de aan uw situatie gebonden risico’s en opportuniteiten worden besproken.

Klaar om uw pensioen voor te bereiden?