De bank voor een wereld in verandering
8 min

Duurzame mobiliteit, een alternatief voor de auto

Met de auto naar de andere kant van de stad, is dat echt elke keer nodig? Elektrische steps en fietsen, hoverboards, segways… Als uw levensstijl en uw behendigheid het toelaten, laat dan uw vooroordelen en vrees in de kast en ontdek de vele mogelijkheden voor meer ecologische verplaatsingen in en naar de stad.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Welke fiets of voortbewegingstoestel is geschikt voor u? En hoe financiert en verzekert u het?

Duurzame mobiliteit Duurzame mobiliteit, de nieuwe mode?

Definitie

Groene, zachte of duurzame mobiliteit ... Wat is het precies? Duurzame mobiliteit staat voor het gebruik van transportmiddelen die als ‘schoon’ worden beschouwd en dus het milieu respecteren. Te voet gaan en fietsen zijn meestal de eerste die daarbij in u opkomen. Maar de laatste tijd is groene mobiliteit ook gemotoriseerd geworden ... terwijl ze ‘relatief’ milieuvriendelijk blijft (een motor, welke ook, heeft nooit een neutrale impact op het milieu). In plaats van een verbrandingsmotor hebben deze alternatieve voertuigen een elektromotor die wordt aangedreven door een batterij. Elektrische fietsen en scooters, hoverboards, segways, monowheels … deze nieuwe middelen van persoonlijk vervoer zijn onze steden binnengedrongen.

Vanwaar het succes?

Geconfronteerd met de klimaatcrisis en de steeds grotere toestroom van vervuilende voertuigen, beleeft deze nieuwe mobiliteit een ware hausse. Meer en meer willen we de manier waarop we ons verplaatsen veranderen: volgens een studie uitgevoerd door Bisnode gebruikt of overweegt nu een op de vier Belgen deze alternatieve oplossingen. Deze nieuwe manier van denken over hoe ons te verplaatsen, hangt nauw samen met de plaats die de gebruiker in het hart van het verkeer inneemt. Deze ‘duurzame’ transportmiddelen zijn bijzonder geschikt en worden ook al vrij algemeen in gebruik genomen in stedelijke gebieden, omdat ze inspelen op de wens om de negatieve gevolgen van klassieke voertuigen (CO2-uitstoot en ecologische voetafdruk) en de verkeersdrukte in steden te reduceren.

Voor wie?

Hebt u om budgettaire of ecologische redenen geen auto? Hebt u een hekel aan het openbaar vervoer? Is het station te ver van uw huis? Bent u een fan van nieuwe technologieën? Verspilt u teveel tijd in files? Dan zijn deze nieuwe vormen van mobiliteit voor u gemaakt! Werknemers, pendelaars, studenten, gepensioneerden ... geschikt voor iedereen!? Houd er wel rekening mee dat deze transportmiddelen gemaakt zijn om u met een gemiddeld lage snelheid over relatief korte afstanden te verplaatsen en geen oneindige actieradius of rijbereik hebben. Ze zijn daarom vooral in de stad inzetbaar.

De aankoop van zo'n voertuig doet u niet zomaar. Er zijn nogal wat dingen waar u rekening mee moet houden om de beste keuze te kunnen maken: draagbaarheid, prijs en financiering, actieradius, de leertijd, onderhoud, rijplezier en wetgeving. En tot slot het feit dat u er moet aan denken om de batterijen op te laden voor u op pad gaat!

Kiezen Welk voertuig past het best bij u?

Een elektrische fiets

Dit is het alternatieve vervoermiddel dat op korte tijd de grootste bloei kende. Als u liever fris op het werk aankomt, is de elektrische versie van de klassieke fiets een goed idee, tenminste als u genoeg middelen hebt.

Voordelen

  • Elektrische ondersteuning is een welkome hulp, vooral als u lange afstanden moet afleggen of steile hellingen moet overwinnen. Maar pas op met vooroordelen: een elektrische fiets is niets voor luiaards! U moet best nog wat moeite doen om te trappen, u zult het snel genoeg merken aan uw kuiten.
  • Het is een comfortabele manier om u te verplaatsen, het zal u aanmoedigen om de auto ook voor grotere afstanden aan de kant te laten staan.
  • Er bestaan verschillende verhuurprojecten, al dan niet via zelfbediening, om een elektrische fiets te huren in de grootsteden.

Nadelen

  • De fiets valt in de niet-plooibare versie groot uit en is ook vrij zwaar (veel zwaarder dan een klassieke fiets), wat een probleem kan zijn voor degenen die hem de trap op moeten dragen of hem op een fietsenrek moeten tillen.
  • Hij is interessanter voor dieven dan ‘klassieke’ fietsen. Denk aan een goed slot en dito verzekering!

 

Monowheel en hoverboard

Mensen die in kantoorkleren en balancerend op één wiel voorbijsnellen op het fietspad, is niet langer een toekomstvisie. Deze micromobiliteitsvoertuigen zijn kleine elektrische toestellen uitgerust met een vliegwielsysteem of gyroscoop. Ze bewegen onder impuls van het gewicht van het lichaam. Het monowiel, ook wel monowheel of eenwieler genoemd, bestaat uit een enkel wiel en twee opklapbare voetsteunen. Om vooruit te komen, moet u naar voor leunen. Het hoverboard werkt op dezelfde manier, maar heeft twee motoren en komt in de vorm van een board waar u beide voeten op plaatst.

Voordelen

  • Door hun compacte vorm en lichte gewicht (tussen 10 en 15 kg) zijn ze gemakkelijk te vervoeren.
  • Ze zijn ideaal voor intermodaal vervoer in de stad, aangezien ze niet veel ruimte innemen op het openbaar vervoer of in de koffer van de auto.
  • Het rijden ‘zonder handen’ geeft een gevoel van meer vrijheid.

Nadeel

  • Het vergt de nodige leertijd en een goede balans, en dat is niet iedereen gegeven.

Segway

De segway is een gyroscopisch elektrisch transportmiddel, dat bestaat uit een platform en twee wielen. In tegenstelling tot monowielen en hoverboards heeft het een stuur- en vasthoudas. Het toestel reageert ook direct op kantelen. Leun naar voor om vooruit te gaan en naar achter om te vertragen.

Voordelen

  • Het stuur zorgt voor een goede grip en een betere stabiliteit.
  • Het aanbod is zeer breed, met verschillende modellen in verschillende gewichten en maten, en meer of minder geschikt voor een terrein of een meer stedelijke omgeving.
  • Over het algemeen heeft de batterij een grote actieradius.

Nadelen

  • De prijs: duurder dan hoverboards en monowielen.
  • Het stuur maakt hem omvangrijker, al bestaan er ook plooibare versies.

Elektrische step

Nog niet zo lang geleden louter kinderspeelgoed, is het nu geëvolueerd naar een state-of-the-art elektromotor en batterij gedreven transportmiddel. De motor kan in de wielen of onder het kettingblad zitten. Remmen, versnellen, sturen: alles gebeurt via het stuur.

Voordelen

  • Het stuur is eenvoudig in gebruik en biedt een grote stabiliteit en een groot gevoel van controle.
  • Vaak plooibaar, dus overal mee naartoe te nemen, ook in de kofferbak van de auto.
  • Er hangt een progressief kantje aan.
  • U vindt ze verspreid over de hele stad, de zelfbedieningsversies zijn al de uwe voor een paar euro.

Nadeel

  • Ondanks de stijgende populariteit is de aankoopprijs nog steeds vrij hoog in vergelijking met de gemiddelde snelheid die deze vervoerswijze biedt.

Elektrisch skateboard

Tot slot, de coolste: het elektrisch skateboard. Esthetisch is het vergelijkbaar met het skateboard van onze tienerjaren. De batterij wordt meestal onder het board gemonteerd en de motoren worden ofwel in een apart magazijn toegevoegd of in de wielen verwerkt. Afhankelijk van het model kan het board op twee verschillende manieren vooruit en achteruit worden bewogen: met een afstandsbediening of met een smartphone-applicatie via Bluetooth.

Voordelen

  • U kan de sensatie van echt skateboarden (her)beleven.
  • De mogelijkheid om uw snelheid te kennen, in te stellen en vooral te controleren dankzij de afstandsbediening.
  • Remmen gaat makkelijker omdat u uw voet niet meer op de grond hoeft te zetten.

Nadelen

  • Het formaat past moeilijker onder de schouderbanden van de rugzak dan een klassiek board, het gewicht is ook veel groter (+/- 5 kg).
  • Het feit dat u een afstandsbediening of een smartphone moet gebruiken om vooruit te komen: uw handen zijn nooit helemaal vrij.

Snelheid, actieradius en prijs Welke prestaties voor welk budget?

Dat deze toestellen milieuvriendelijker zijn, wil niet zeggen dat er geen wetgeving van toepassing op is. Elektrische fietsen, steps, skateboards, hoverboards … ze vallen allemaal onder de wetgeving op aangedreven toestellen. Afhankelijk van uw snelheid, kunt u niet zomaar overal rijden. Als u minder dan 6 km/u rijdt, mag u alleen op de stoep rijden. Ligt uw snelheid tussen de 6 en 25 km/u, dan moet u het fietspad of de openbare weg nemen. Boven de 25 km/u wordt uw toestel een echt ‘voertuig’: u moet dan een motorrijtuigenverzekering afsluiten, maar ook een rijbewijs hebben en het voertuig inschrijven.

Financieren De kosten waarmee u rekening moet houden

Bijkomende kosten

Hebt u besloten om over te stappen naar duurzame mobiliteit? Een goed idee! Naast de hierboven vermelde gemiddelde aankoopprijzen, moet u ook nog andere kosten in acht nemen voor een globale budgetberekening:

Elektriciteit: dat deze toestellen zo gemakkelijk vooruit te stuwen zijn, komt door aandrijving van de elektromotor en de batterij. Dit alles is niet gratis: u moet rekening houden met de prijs van elektriciteit, capaciteit van de batterij en actieradius.

Slijtage en onderhoud: hoe zwaar ze ook zijn, de accu's, banden, remmen en andere componenten waaruit uw transportmiddel bestaat, gaan niet eeuwig mee. Dat gezegd hebbende, duurt het meestal meer dan 5.000 km voordat een onderhoud of reparatie nodig is.

Veiligheid: hoe meer deze vervoerswijzen in opkomst zijn, hoe meer ze een bron van ongevallen kunnen zijn. Het respecteren van de wegcode en defensief rijden volstaat niet altijd. Rust uzelf goed uit! Een helm, fluohesje, waterdichte rugzak, LED-koplampen, afneembare claxon, felgekleurde thermokleding (in de winter wordt het snel donker), hoofdlamp … kortom, val op! Dit alles heeft uiteraard een prijs, maar veiligheid eerst!

Hoe financieren?

Genoeg geld op uw spaarrekening? Dan kunt u uw elektrische fiets, step of segway kopen wanneer het u uitkomt. Wilt u liever niet aan uw spaargeld raken, denk dan aan een lening* bij uw bank. Duurzame mobiliteit is een dé manier om het fileleed en de parkeerdruk te verzachten én de planeet te respecteren. Banken hebben er dus alle baat bij om deze vervoermiddelen te promoten en om Belgen te helpen bij hun aankoop dankzij voordelige leningen die speciaal zijn ontworpen om ecologische aankopen en duurzame mobiliteit te financieren. Weet dat ook de Gewesten graag premies toekennen voor de aanschaf van een elektrische fiets. Informeer ernaar.

*Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag

Verzekeren Rijd met een gerust gemoed

Een kwestie van goede bescherming

Zelfs de beste sloten ter wereld zijn soms niet voldoende om deze voertuigen te beschermen tegen een gemotiveerde dief, net zoals een voorzichtige rijstijl nooit het risico op een ongeval volledig kan elimineren. Gezien de hoge prijs en de emotionele gehechtheid, blijft het afsluiten van een verzekering een essentieel onderdeel van de bescherming van uw voertuig, ook al bestaat er geen wettelijke verplichting. Maar welke verzekering?

Bij een ongeval waarbij u een fout hebt begaan, wordt schade aan derden gedekt door uw familiale verzekering. Let wel, als u de enige schuldige bent of als de derde niet gekend is, krijgt u geen vergoeding ... Tenzij u een verzekering op maat afsluit voor uw voortbewegingstoestel! Het slimste is om een verzekering af te sluiten die alles regelt: een verzekering die u beschermt tegen diefstal en stoffelijke schade en bijstand verleent in heel België. Met deze verzekering kan u bijkomend ook de lichamelijke schade na een ongeval met deze fiets of voortbewegingstoestel indekken. Bent u liever voor alle ongevallen ingedekt en niet alleen voor deze fiets of voortbewegingstoestel, kies dan voor onze aparte verzekering Top Ongevallen voor uzelf, uw kinderen of uw hele gezin. Zo verplaatst u zich altijd voort met een gerust gemoed.

 

Overweegt u zich te verplaatsen met een elektrische fiets of step? Of met een ander voertuig voor duurzame mobiliteit?

Ontdek welke toestellen in aanmerking komen en hoe u deze kunt financieren.