De bank voor een wereld in verandering
3 min

Waarom een professionele bankrekening openen?

U bent zelfstandig met een eenmanszaak of hebt plannen om het te worden? Dan vraagt u zich misschien af of een professionele rekening nuttig is voor u, aangezien ze niet wettelijk verplicht is voor uw specifieke situatie. Wat zijn nu de voordelen van zo’n rekening?

Voor een zelfstandige met een vennootschap is een professionele bankrekening verplicht. Voor een zelfstandige met een eenmanszaak niet, maar het is wel een aanrader. En daar zijn een aantal goede redenen voor.

Voordelen De voordelen van een professionele rekening

Meer overzicht

Met een professionele bankrekening houdt u privé- en beroepstransacties van elkaar gescheiden. Zo krijgt u een duidelijker beeld van de financiële situatie van uw handelszaak of dienstenbedrijf. En het risico dat u geld dat voor professionele uitgaven is bedoeld, gebruikt voor privédoeleinden, is een stuk kleiner.

Een eenvoudigere boekhouding

Aangezien een professionele rekening alleen zakelijke transacties vermeldt, hoeft u niet uit te pluizen welke uitgaven persoonlijk of zakelijk waren. Ook uw boekhouder wint tijd als hij uw belastingaangifte invult (wat u misschien ook kosten bespaart). En de kosten van de rekening zijn aftrekbaar. Bij een privérekening is dat niet het geval.

Duidelijkheid bij een belastingcontrole

Het kan gebeuren dat u een controle krijgt van de belastingadministratie. Hebt u geen professionele rekening voor uw zaak, dan bekijkt de belastingcontroleur de privérekening die u professioneel gebruikt. Professionele uitgaven die u met een privérekening doet, kunnen verworpen worden als u niet kunt bewijzen dat het om een professionele uitgave gaat.

Toegang tot specifieke producten en diensten voor uw zaak

Met een professionele bankrekening hebt u toegang* tot specifieke producten en diensten om uw activiteit beter te beheren. Voorbeelden genoeg: een professionele kredietkaart*, een tankkaart, de mogelijkheid om CODA- of XML-bestanden te ontvangen (zodat uw transacties automatisch geïntegreerd worden in uw boekhouding), betaalterminals enz.

*Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag

Toegang tot kredietverstrekking

Hebt u een professionele lening of kaskrediet nodig? Dat lukt enkel met een professionele rekening. U kunt dan een financiering* aangaan voor bijvoorbeeld een voertuig, een pand, nieuwe machines, … Ook onverwachte kastekorten binnen uw bedrijf opvangen of sociale en fiscale uitgaven financieren, is mogelijk via een professionele lening.

*Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag

Een professionele rekening kiezen Hoe kiest u een professionele bankrekening?

Soorten professionele bankrekeningen

Om een professionele rekening te openen, moet u in de eerste plaats een ondernemingsnummer hebben. De omgekeerde volgorde kan ook: de bank kent u eerst een rekeningnummer toe, een zogeheten ‘gereserveerde rekening’. Dat rekeningnummer vermeldt u bij allerlei administratieve formaliteiten, zoals uw inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Opgelet: deze rekening is pas officieel actief als de bank over uw ondernemingsnummer beschikt en akkoord gaat met de opening van de rekening.

Er zijn verschillende formules mogelijk wanneer u een professionele rekening opent:

  • U opent enkel een rekening: Betaalkaarten en andere producten of diensten zijn optioneel (en apart te betalen)
  • U maakt gebruik van packformules waarbij uw professionele rekening(en), kaarten en andere producten en diensten inbegrepen zijn

Waarop letten bij uw keuze van een professionele rekening?

Kies uw professionele rekening op basis van uw activiteit, de manier waarop u onderneemt (alleen, met medezaakvoerders, in een vennootschap, …) en de bijkomende producten en diensten waarvan u gebruik wilt maken.

Houd bij uw keuze rekening met deze factoren:

  • Hoeveel debetkaarten heb ik nodig?
  • Hoeveel kredietkaarten* en welk type kredietkaart heb ik nodig?
  • Volstaat eenvoudig online bankieren of moeten er online complexere zaken mogelijk zijn? Denk aan domicilieringen ontvangen, derdenrekeningen, CODA- of XML-rapportering (elektronische bestanden met info over verrichtingen, compatibel met de meeste boekhoudsoftware).
  • Wil ik frequent verrichtingen uitvoeren aan het loket, met de hulp van een adviseur?

Advies vragen aan een adviseur voor ondernemers is altijd een goed idee vooraleer u een professionele rekening opent. En zo’n rekening openen kan bovendien gewoon online. U hoeft niet per se naar uw bankkantoor te gaan.

*Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag

Wilt u een rekening openen voor uw zaak?

Kies de meest voordelige formule die afgestemd is op uw behoeften.