De bank voor een wereld in verandering
8 min

Wat is een omniumverzekering auto, een fietsverzekering, …?

Op straat, in het verkeer, in België of in het buitenland kan er van alles gebeuren. U wenst het niemand toe, maar een ongeval of ziek worden … het kan gebeuren.

U hebt een auto, een fiets of u bent voetganger? Maakt niet uit, vanaf het moment dat u op de openbare weg bent, bent u maar beter goed beschermd. In België en zeker ook in het buitenland. Of u een omnium autoverzekering, een fietsverzekering, een reisverzekering of nog een andere polis nodig heeft, leest u hier.

FIETSVERZEKERINGEN VOETGANGER, FIETSER EN PASSAGIER

Door de wet beschermd

Fietsers, voetgangers en autopassagiers zijn zowat de meest kwetsbare personen in het verkeer zijn. Deze zwakke weggebruikers krijgen echter sinds 1989 wettelijke bescherming. Bij een ongeval met een motorvoertuig moet de lichamelijke schade (en schade aan de kledij) bij de zwakke weggebruiker namelijk worden vergoed de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Dit staat bovendien los van het feit of deze al dan niet aansprakelijk is.

Wanneer de zwakke weggebruiker in fout is, zal de tegenpartij zich evenwel tot hem of haar wenden om de eventuele schade aan het motorvoertuig te vergoeden. Dan is het de familiale verzekering van de zwakke weggebruiker die tussenkomt, en wordt er enkel een franchise of een zogenaamde contractuele vrijstelling verrekend.

Indien het ongeval bewust is veroorzaakt door de voetganger, de fietser of de passagier of wanneer het over een ongeval tussen twee zwakke weggebruikers gaat, geldt deze regel niet.

Fietsverzekering of hospitalisatieverzekering

Lang geleden was een fietsverzekering niet courant, want koning auto heerste toen nog over de openbare weg. Vandaag zijn er echter veel meer mogelijkheden om zich zonder auto te verplaatsen. Naast de gewone fiets (waarbij u zelf nog écht trapt) zie je op straat ook elektrische fietsen en steppen, hoverboards, Segways, monowheels, noem maar op.

En als u op stap gaat, legt u uw fiets of uw nieuwe, ultrahippe transportmiddel best vast aan een paal. Want even uit eten, een drankje … en plots is ie verdwenen. Gepikt. Dat onheil vermijdt door een verzekering te nemen. En in de eerste plaats gaat het dan over een diefstalverzekering die naast diefstal en poging tot diefstal ook vandalisme dekt. Maar een fietsverzekering (Top Fiets) kan ook de schade aan uw fiets vergoeden, en via een rechtsbijstandswaarborg krijgt u rechterlijke ondersteuning bij betwistingen.

En als u – God verhoede – een ongeval hebt met uw fiets en u belandt in het ziekenhuis, dan neemt uw hospitalisatieverzekering (Hospitalisatieverzekering Plus)* deze kosten op zich. Voor alle duidelijkheid: als dat gebeurt op de weg naar, voor of van het werk, dan komt de arbeidsongevallenverzekering tussen.

*De Hospitalisatieverzekering Plus is een verzekeringsproduct van AG Insurance, een maatschappij naar Belgisch recht, en wordt aangeboden door BNP Paribas Fortis. Het contract heeft een looptijd van een jaar, met stilzwijgende verlenging.

Deelfietsen

Wanneer u een deelfiets gebruikt, ligt het nog iets anders. In de algemene voorwaarden van de meeste deelfietssystemen zal vermeld staan dat je door een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid (Top Familiale) gedekt moet zijn. Aangezien de BA-verzekering niet verplicht is, kijkt u dat best even na.

Sowieso is de deelfietsgebruiker een zwakke weggebruiker en wordt hij door de wet beschermd. In die zin dat de schade aan de kledij en de letsels bij een ongeval met een motorvoertuig altijd door de BA Autoverzekering wordt gedekt. Los van het feit of de fietser aka deelfietser verantwoordelijk is voor het ongeval.

Met de waarborg die meestal wordt gevraagd door de fietsdeelsystemen (en geblokkeerd wordt op uw kredietkaart) wordt u als deelfietsgebruiker aansprakelijk gesteld – om diefstal en verlies te vermijden en u aan te moedigen de fiets terug naar een fietsstation te brengen.

De bescherming van uw fiets en toebehoren zijn heel belangrijk. Daarvoor is er Top Fiets, een verzekeringsproduct van AG dat materiële schade, diefstal, bijstand en ongevallen verzekert.

VERZEKERINGEN AUTO EN MOTOR UW AUTO, UW VRIJHEID, UW VERZEKERING

Ba autoverzekering is verplicht, ook voor de motor

De Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering voor uw auto, kortweg de BA autoverzekering (BA Auto), is een verplichte verzekering. Ze dekt de schade die u met uw voertuig bij anderen veroorzaakt – zowel lichamelijke als materiële schade.

Want een ongeluk is snel gebeurd … soms gewoon op de parking van uw supermarkt. En wat als een vriend of uw zoon of uw nonkel achter het stuur van uw wagen kruipt? Geen probleem, want met een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is elke bevoegde bestuurder van uw wagen gedekt, ook op privéterrein. En als u zelf aansprakelijk bent voor het ongeval, is het best dat u een bestuurdersverzekering lichamelijke letsels afsloot.

De meer avontuurlijke types die al eens graag met de motor door het landschap zoeven, zijn ook verplicht een motorverzekering (BA Moto) te nemen om hun burgerlijke aansprakelijkheid te dekken. En bovendien zult u met de moto veel makkelijker de files vermijden.

Omnium autoverzekering is niet verplicht

Het verkeersbord met een hert dat over de weg springt, kent u wel. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het ooit gebeurt. Maar als het gebeurt, kunt u de schade niet op het hert afschuiven. Daarvoor werd onder andere de ‘casco’ of de zogenaamde omniumverzekering (Top Omnium) in het leven geroepen: voor de terugbetaling van de materiele schade aan uw eigen voertuig. En dan gaat het over schade veroorzaakt door een ongeval waarvoor u al dan niet in fout bent, maar ook voor natuurfenomenen zoals brand, overstromingen, dieren, …

De omnium is een klassieker onder de autoverzekeringen, want als u zelf aansprakelijk bent voor een ongeval (of in et geval van een vluchtmisdrijf) kunnen de kosten hoog oplopen. Omdat de omniumverzekering niet verplicht is, zijn de voorwaarden contractueel bepaald. Bij de meeste verzekeraars dekt de omnium over het algemeen de eigen schade aan het voertuig, brand en diefstal en glasbreuk, natuurelementen en aanrijding door dieren. 

Bestuurdersverzekering of hospitalisatieverzekering?

Wanneer u zelf aansprakelijk bent voor het ongeval, bestaan er tal van verzekeringen om u en uw wagen in te dekken tegen hoogoplopende kosten. Daarvoor is er in de eerste plaats de omniumverzekering die de materiële schade aan het voertuig dekt. De bestuurdersverzekering vergoedt de lichamelijke letsels bij de aansprakelijke bestuurder.

Een ongeluk komt nooit alleen … u hebt een auto-ongeval, u bent in fout én u hebt een letsel. Het zit allemaal tegen, en dan verlicht een bestuurdersverzekering toch al een deel van het eerste leed. Deze verzekering beschermt u tegen de kosten van invaliditeit, overlijden of de voorbehandelingskosten gedurende een langere periode.

Ook op uw hospitalisatieverzekering zal u in dit geval beroep kunnen doen. Die beperkt zich echter tot de kosten van de hospitalisatie zelf en tot een welbepaalde periode errond.

Reisverzekering, verzekering skivakantie, …

U droomt er al lang over en in uw jonge jaren is het er niet van gekomen, maar een wereldreis dat staat op uw bucketlist. En die wilt u afvinken. Hoe avontuurlijk u die reis wilt maken, hangt helemaal van uzelf af. Net als het budget voor die supertrip.

Aankomen in Thailand is heerlijk. Merken dat je koffers niet meegereisd zijn, is heel wat minder. Gelukkig kon ik via mijn bagageverzekering de meest noodzakelijke zaken dadelijk aanschaffen.

Lucy
27 jaar
Met een crui­se de we­reld rond. Of met uw ter­rein­wa­gen. De trein is een an­de­re optie … in een luxu­eu­ze res­tau­ra­tie­wa­gen of in derde klas­se door China. De mo­ge­lijk­he­den zijn legio. Maar als u de ber­gen in­trekt, skiet u best niet hors-​pistes, want dan bent u niet ver­ze­kerd.

Autodelen en de verzekeringen

Sharing is caring, it’s a sharing world, … Vandaag de dag gaat het daar meer en meer over. Delen voor meer duurzaamheid en minder klimaatopwarming. Met de algemene digitalisering van de wereld en de sociale media zijn de mogelijkheden onbeperkt.

Via airbnb slaapt u niet langer in een hotel maar bij de mensen thuis, via bsit vindt u met een muisklik een babysitter, en de diehards kopen zelfs geen eigen wagen meer. Het begon met carpoolen maar via autodeelsystemen zoals Cambio, BlaBlaCar en Drivy deelt u de wagen van uw keuze – een cabrio, een gezins- of een bestelwagen.

Als u autodeelt en u zelf een auto hebt, bent u niet beschermd door uw eigen autoverzekering. Daarvoor heeft elk autodeelplatform een eigen verzekering. Als u oldskool carpoolt – en de passagiers niets betalen voor de ‘deelritjes’ – zijn ze allemaal verzekerd via de gewone autoverzekering.

Wat is een omniumverzekering auto, een fietsverzekering, …?

Op straat, in het verkeer, in België of in het buitenland kan er van alles gebeuren. U wenst het niemand toe, maar een ongeval of ziek worden … het kan gebeuren.

Wettelijke informatie

AG Insurance NV – Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel – RPR Brussel – btw BE 0404.494.849 – www.aginsurance.be. Verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Tussenpersoon: BNP Paribas Fortis NV – Warandeberg 3, B-1000 Brussel - RPR Brussel - BTW BE 0403.199.702, is ingeschreven onder dit nummer bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden agent, vergoed door commissies, voor AG Insurance NV. BNP Paribas Fortis NV bezit een deelneming van meer dan 10% in AG Insurance NV.