De bank voor een wereld in verandering
4 min

Iedereen aan het (moes)tuinieren met ROOF FOOD

ROOF FOOD uit Gent helpt sinds de lockdown mensen in heel België te beginnen met hun eigen (dak)moestuin.

Sabien van ROOF FOOD kweekt op haar Gentse dak, in samenwerking met dakboer Jonathan, een moestuin met wel 300 soorten groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen. Haar missie? De stad eetbaar vergroenen en mensen weer in contact brengen met de natuur. Tijdens de lockdown gooide ze het roer om, nu helpt ze mensen om ook hun eigen (dak)moestuin aan te leggen.

De storm Terug naar de basis

“ROOF FOOD is een dakmoestuin van 500 m2 op het bedrijvencentrum ‘De Punt’ in Gentbrugge. Elke zomer openen we een pop-up restaurant waar je in het groen kunt genieten van al het lekkers uit de moestuin.

De grootste bron van inkomsten was onze catering: wij verwerkten de oogst in gerechtjes voor grote evenementen. Dat viel natuurlijk compleet stil door de coronacrisis, net als ons pop-up restaurant.

Door de lockdown werden mensen bewuster van het belang van de natuur en grepen ze meer naar lokale voeding, merkten we op. Die vaststelling gaf ons het idee voor een online dakshop. We verkopen plantgoed én bieden onze kennis aan om mensen te helpen om hun eigen moestuintje aan te leggen. In vijf weken gingen we van idee naar realisatie.”

De (reddings)boei Zuurstof nodig om te groeien

“Het concretiseren van de dakshop is heel snel gegaan. Het duurde slechts enkele weken om alles te organiseren, de logistiek in orde te brengen en de webshop op te bouwen. Het was echt crazy.

Dat ik mijn kapitaalaflossing kon uitstellen, gaf me veel ademruimte. Toen ik het idee van de dakshop kreeg, heb ik eerst een tiental dagen nagedacht hoe ik alles kon regelen. Het deed deugd dat dat kon zonder financiële druk. Dat was voor mij ook echt nodig om het idee te laten groeien.

Een goed bloeiende zaak moet niet geremd worden. Ik vind het enorm fijn om het vertrouwen van de bank te voelen in alles dat we ondernemen. Zo verleende de bank ons vorig jaar ook heel snel een krediet. En ook toen gaf me dat de nodige financiële rust, zodat ik me voluit op de organisatie van ons project kon focussen.”

Ik vind het enorm fijn om het vertrouwen van de bank te voelen in alles wat we ondernemen.

De horizon Groeien is ook experimenteren

“Jonathan en ik hebben de moestuin altijd als stadslabo behandeld. We weten heel goed wat wel en niet werkt. Zo moet je op een dak rekening houden met harde wind. Je hebt wel het voordeel dat het op zo’n hoogte minder koud is. Bijvoorbeeld: de wortels van de kiwibes vriezen kapot in de grond, maar doen het op een dak heel goed.

We organiseerden wel al eens workshops of rondleidingen voor particulieren of verenigingen die zelf een moestuin wilden beginnen. Die expertise spelen we met de dakshop veel meer uit.

Als bedrijf moet je kunnen experimenteren. We zien het ook echt als een experiment, dat we kunnen realiseren door het vertrouwen van de bank. Eind juni gaan we beoordelen of het idee gewerkt heeft of niet. En dan kijken we verder. Hoe dan ook: ik heb er alle vertrouwen in!”

De ervaring Terug naar de natuur

“Onze missie is om mensen weer in contact te brengen met de natuur, onder andere via gezonde voeding. Dat we dankzij onze dakshop nu meer mensen aan het dakboeren kunnen brengen, sluit perfect aan bij die missie.

De “dakdiners” van ROOF FOOD willen we hierna weer opstarten, de catering niet meer. We dachten al even aan stoppen met het catering-gedeelte omdat we niet overtuigd waren of het wel helemaal met onze missie strookte. Door de lockdown is de beslissing – toegegeven, wel iets sneller dan verwacht - voor ons gemaakt.

Waar ik trots op ben? Vroeger zou ik sneller op een nieuw idee gesprongen zijn, nu heb ik eerst de tijd genomen om rustig na te denken over wat ik nog kon en wou doen. Even een stap terugzetten zorgde ervoor dat ik creatief naar de mogelijkheden kon kijken. Daar ben ik nu wel blij mee.”

Bekijk de splinternieuwe dakshop op