De bank voor een wereld in verandering
4 min

Groen renoveren, beter leven

De klimaatopwarming, microplastics in de oceanen, het gebruik van fossiele brandstoffen, … hoe langer hoe meer worden we ons bewust van de noodzaak om zorg te dragen voor Moeder Aarde.

Let op, geld lenen kost ook geld.
Een groene toekomst … ook de beleidsmakers zien al geruime tijd het belang ervan in. Tal van regelgevingen hierrond bestaan al en nieuwe voorstellen zitten in de pijplijn en zullen de komende jaren van kracht worden. Hoog tijd dus om uw woning nu al te isoleren. Zeker omdat u op die manier ook het bedrag op uw energiefacturen stevig drukt.

ENERGIE SPAREN Groen bewustzijn

De groene mindset in de wereld

Het groene bewustzijn nam een ‘officiële’ start met het Verdrag van Kyoto in 1997. Daarna volgden onder meer de klimaatakkoorden van Parijs, de kernuitstap, de Europese doelstellingen, … Het wordt duidelijk: een groenere wereld  kan enkel worden bereikt wanneer iedereen meedoet.

We hebben zonnepanelen geplaatst. Eenvoudig, door kapitaal her op te nemen van onze lopende hypothecaire lening.

Dominique
32 jaar

Uit die gedachte om er samen voor te gaan, introduceerde de federale regering in 2006 de EPB-aangifte, de zogenaamde EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het is dus niet meer dan logisch dat ook groene investeringen steeds meer aan populariteit winnen. 

EPB, isoleren volgens de wet

De EPB-aangifte is verplicht voor elke nieuwbouw of renovatie in België. Deze omvat een hele reeks regels die gebouwen waarin mensen wonen, werken en leven zo energiezuinig mogelijk moeten maken. Om uw ecologische voetafdruk te verminderen én uw energie-uitgaven te drukken, werden en worden de EPB-eisen steeds strenger.

Het is dus belangrijk om in uw nieuwe woning of verbouwing de nodige energiebesparende werken uit te voeren. Zeker als u uw woning in de toekomst eventueel wil verhuren of verkopen. Want daarvoor moet dan weer een EPC (EnergiePrestatieCertificaat) opgesteld worden.

Aan de hand van dat energiecertificaat krijgt de kandidaat-koper of –huurder een zicht op het energieverbruik. Dus hoe interessanter dat plaatje eruit ziet, hoe beter de deal is die u kunt sluiten. Op termijn denken is de boodschap. Bekijk, voor u de eerste steen (ver)legt, welk de mogelijkheden zijn om energiebesparende werken te integreren in uw (ver)bouwproject. Want zo kunt u van bij het afsluiten van een krediet al inspelen op de toekomst, én uw energie-uitgaven laten dalen.

Energiebesparende investeringen

Om de energiefactuur van uw toekomstige nieuwbouw of gerenoveerde woning te verminderen, wilt u energiebesparende werken uitvoeren. Een goed plan, maar waar begint u? Experten ter zake zullen u eerst en vooral aanraden om het dak van uw woning of uw zolder te isoleren – een goed huis heeft ten slotte een goede hoed nodig. Met een doorgedreven dakisolatie bespaart u algauw tot 30% op uw energiefactuur. Dat komt voor een gemiddeld gezin algauw overeen met een bedrag tussen de 400 en de 450 euro.

Daarnaast zijn dubbele of zelfs driedubbele beglazing zeer effectief. En als u nog enkele stappen wilt verder gaan, gaat het over het installeren van energiezuinige verwarmings- en installatiesystemen, groendaken, het isoleren van de buitenmuren, … De kost van de materialen en het plaatsen ervan is misschien iets duurder, maar daarvoor bestaan er allerhande subsidies én … groene leningen, perfect op uw maat.

GROEN LENEN Op maat van uw eco-wensen

Belastingvermindering en groene premies

‘Verander de wereld begin bij uzelf.’ Zo zei Gandhi het. De klimaatakkoorden van Kyoto en Parijs zijn alvast een goede voorzet op wereldschaal. Op lokaal niveau schrijven de verschillende Belgische gewesten hun eigen energiepremies uit, om kleine en grote energiebesparende renovatiewerken uit te voeren.

Voor een nieuwbouw bestaan er geen ‘echte’ nieuwbouwpremies, in Vlaanderen kunt u echter wel genieten van een aantal verminderingen en premies voor energiezuinige nieuwbouwwoningen. Zo krijgt u automatisch vermindering van de onroerende voorheffing als deze voldoet aan de wettelijke energienorm.

Groen, groener, groenst

Naast belastingverminderingen en groene premies voor uw verbouwing of nieuwbouwwoning kunt u al van bij het begin van de voordelen van energiezuinig (ver)bouwen genieten. Met een groene energielening draagt u namelijk ook uw persoonlijke groene steentje bij aan een duurzame wereld.    

Als de verbouwingswerken die u voorziet voor minstens 75% bestaan uit energiebesparende investeringen, krijgt u voor uw lening op afbetaling een zeer interessante rentevoet. En sowieso spaart u met al die groene investeringen een serieuze duit op uw energiefactuur.

 

Hoe energie besparen en zelf maken

Als u wenst om exact te weten waarom uw energiefacturen de pan uit swingen, is het een goed idee om eerst een energie-audit te laten uitvoeren. Zo weet u dadelijk waar u het best energiebesparende werken uitvoert. We spraken hier al over enkele grote energieslokoppen zoals een slecht geïsoleerd dak en enkele beglazing en welke werken u in die zin kunt laten uitvoeren. Denk daarnaast bijvoorbeeld ook aan:

  • Uitvoeren van luchtdichtingswerken
  • Integreren van zuinige warmwatersystemen
  • Installeren van kamerthermostaat
  • Plaatsen van energiezuinige verlichting
  • Waterbesparingssystemen implementeren
Naast het isoleren is het ook mogelijk zelf energie aan te maken. Dat gaat vrij eenvoudig door bijvoorbeeld het installeren van fotovoltaïsche zonnepanelen. Afhankelijk van onder andere waar u woont en hoeveel panelen u installeert, bespaart een gezin met twee kinderen zo makkelijk tussen 50 à 100 euro op de energiefactuur.

Investeer groen, neem kapitaal op

Ook als u niet voor de supergroene make-over kiest, is het zeer interessant om de energiebehoefte van uw woning te laten dalen, om zo ook de bedragen van uw energiefactuur te zien dalen. De mogelijkheden zijn legio.

Hebt u een woning gekocht en had u toentertijd niet het geld om ze te renoveren? Geen probleem: als de hypotheek op het pand nog loopt, dan kunt u het afbetaalde kapitaal heropnemen. Op die manier hoeft u geen nieuwe hypotheek af te sluiten … en door dat verse kapitaal in groene voorzieningen te steken, bespaart u op termijn een stevige cent.

Als u geen kapitaal kan opnemen van een bestaand krediet is een renovatielening afsluiten een andere mogelijkheid om niet aan uw spaargeld te komen… want ook via kleine aanpassingen kunt u uw woning heel wat energiezuiniger maken. Bijvoorbeeld door waterzuinige douchekoppen in uw badkamer. Succes! 

Groen renoveren, beter leven

De klimaatopwarming, microplastics in de oceanen, het gebruik van fossiele brandstoffen, … hoe langer hoe meer worden we ons bewust van de noodzaak om zorg te dragen voor Moeder Aarde.
Wettelijke informatie

Kredietvorm: Lening op afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit NV, kredietgever, Ravensteinstraat 60/15, B-1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702.