De bank voor een wereld in verandering
4 min

Hoe betaal ik de renovatie van mijn huis?

Uw woning renoveren, dat is een spannend avontuur om uw dagelijkse comfort te verbeteren.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Als u nu en de komende jaren helemáál zorgeloos wilt genieten van uw eigen stek, dan kunt u niet buiten de onvermijdelijke verbouwingen. U krijgt meer wooncomfort én de waarde van uw woning stijgt.

LENEN VOOR EEN VERBOUWING Welke lening is voor u het interessantst?

Lenen zonder rompslomp

Voor werken tot 50.000 euro is een renovatielening ideaal. Zo verhoogt u uw wooncomfort snel en zonder veel paperassen. U hoeft niet naar de notaris (geen aktekosten) en hoeft geen onderpand te geven.

Ik leen bewust voor mijn verbouwing, zodat ik mijn spaargeld kan gebruiken om te reizen!

Christel
35 jaar

Een renovatielening is handig voor onder meer het herinrichten van uw keuken, badkamer of living, of voor de aanleg van uw buitenruimtes.

Renovatielening versus hypothecair krediet

Wilt u snel en eenvoudig geld lenen voor uw verbouwwerken? Dan ligt een renovatielening het meest voor de hand: u betaalt geen dossier- of registratiekosten en waarborgen of een notaris zijn niet nodig. U kunt dus snel en zonder veel moeite aan uw verbouwing beginnen.

Tip: hebt u al een hypothecair krediet lopen, dan kunt u mogelijk via diezelfde hypothecaire akte ook opnieuw geld opnemen zonder langs de notaris te passeren. Bespreek dit zeker bij uw bank.

Let wel: geld lenen kost ook geld. Een bijkomende lening legt extra druk op je budget. Overschat uzelf niet.

Bouwvergunning nodig?

Voor kleine ingrepen, zoals elektriciteitswerken of de plaatsing van een keuken, hebt u vaak geen bouwvergunning nodig.

Voor grote werken met een impact op het uitzicht of de stabiliteit van uw woning, zoals een uitbreiding of een renovatie van uw dak, hebt u wél een bouwvergunning nodig.

Let op met bijgebouwen: ook voor een carport, serre, veranda of zwembad hebt u vaak een vergunning nodig. Informeer u bij de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente.

 

BUDGET BEPALEN Houd uw renovatiekosten onder controle

Offertes, offertes, offertes

Eén gouden raad voor elke verbouwing: beperk u niet tot één offerte als u prijsaanvragen doet, maar ga langs bij meerdere aannemers. Houd daarbij rekening met deze drie basisregels:

  1. Neem uw tijd: de beste aannemers zijn vaak een hele tijd op voorhand bezet. Maar laat u hier niet door afschrikken: hoe meer tijd u hebt voor de start van de werken, hoe meer offertes u kunt opvragen.

  2. Bezoek referenties: leg uw oor zo veel mogelijk te luister. Uw vrienden en kennissen hebben ongetwijfeld goede en minder goede ervaringen met aannemers. Bezoek ook genoeg referenties voordat u een keuze maakt.

  3. Check uw aannemer: aannemer gevonden? Controleer dan via de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) of hij over de nodige technische vakkennis beschikt én of het bedrijf financieel gezond is.

Ook dat nog…

Bij een renovatie weet u waar u begint, maar niet altijd waar u eindigt. Hou daarom een financiële buffer van 15 à 20% aan de kant, bovenop de geplande prijs van uw renovatie. Kost uw verbouwing 100.000 euro, zet dan 15.000 euro opzij, of beter 20.000 euro.

Tip: betrek op tijd een specialist bij uw project. Een architect, bijvoorbeeld, kan u helpen om uw verbouwing op lange termijn verstandig aan te pakken.

Simuleer uw renovatielening

Hebt u al een idee van uw renovatiekosten en denkt u erover na om een renovatielening aan te vragen? Maak dan eerst een realistische inschatting van het bedrag dat u maandelijks kunt afbetalen.

Hoe betaal ik de renovatie van mijn huis?

Uw woning renoveren, dat is een spannend avontuur om uw dagelijkse comfort te verbeteren.