De bank voor een wereld in verandering
4 min

Hoe veilig online betalen?

Vandaag kunt u bijna alles online kopen. En u doet er zelfs koopjes. Maar hoe betaalt u snel en makkelijk op internet, met de zekerheid dat alles prima is beveiligd?

Vandaag kunt u bijna alles online kopen. Die rok die niet meer in voorraad was bij u in de buurt. Dat vintage speelgoed dat u aan uw kinderjaren herinnert. Of dat liedje dat u gisteren op de radio hoorde. En u doet zelfs koopjes online. Maar hoe betaalt u snel en makkelijk op internet, met de zekerheid dat alles prima beveiligd is?

Online producten kopen Hoe een product kopen op het internet?

Debet- of kredietkaart?

Bezweken voor dat prachtige t-shirt? Hebt u eindelijk die roeitrainer gevonden? Is die maaltijdbox ideaal voor uw weekmenu's? Dan moet u ze alleen nog kopen. Maar hoe wilt u betalen? Deze websites stellen u verschillende betalingskanalen voor.

U kunt betalen met uw debetkaart of uw kredietkaart door uw gegevens rechtstreeks op de website van de handelaar in te voeren. U wordt dan naar een speciale pagina geleid die vergelijkbaar is met een betaalterminal. Om te betalen hebt u uw kaartlezer én uw betaalkaart nodig.

Sommige websites aanvaarden debet-, krediet- en prepaidkaarten. Andere werken alleen met een kredietkaart, en dat heeft voordelen:

  • Uw geld gaat niet meteen van uw rekening af.
  • Als u een probleem met uw aankoop (niet-geleverd, beschadigd, verkeerde artikel) hebt, kan de bankinstelling/uitgever van uw kredietkaart uw geld terugvorderen bij de verkoper.
  • Aankopen met een kredietkaart zijn vaak verzekerd tegen diefstal, schade en fraude.

Kortom, het is dus echt wel de moeite om uw roeitrainer met uw kredietkaart te betalen. Sommige kaarten hebben bijvoorbeeld een ‘aankoopgarantie internet’: u bent gedurende 90 dagen tot 1.000 euro verzekerd tegen niet-levering, niet-conforme of gebrekkige levering … kortom, een ruimere bescherming.

Een heleboel mogelijkheden

Uw bankgegevens op een website achterlaten? Dat is niets voor u! Op sommige sites kunt u met een overschrijving betalen. Bankier daarvoor online met Easy Banking Web of mobiel met Easy Banking App! U moet misschien een beetje langer op uw pakje wachten, want de handelaar verstuurt uw bestelling pas nadat hij het geld heeft ontvangen. De voordelen? De omgeving is beveiligd, u bent ermee vertrouwd en u hoeft niet al uw gegevens in te voeren.

U kunt ook via een app voor smartphone betalen: Apple PayGoogle Pay of Payconiq by Bancontact. U moet eerst de app downloaden alvorens uw betaalkaart(en) te registreren. Met Payconiq by Bancontact scant u de QR-code die op het scherm verschijnt. Dat gaat supersnel en is helemaal veilig. Weetje: de app is vaak direct beschikbaar in uw bankapp.


Maar weet dat vandaag alles heel snel en voortdurend evolueert. Zo kunt u bijvoorbeeld fietskoeriers die maaltijden leveren, al betalen met een Ticket Restaurant-kaart. En toch is die kaart niet aan een bankrekening gekoppeld en is het geen debet- of kredietkaart. Met welke kaarten zullen we morgen betalen?

Online diensten betalen Hoe een dienst betalen op het internet?

Op internet vindt u alles. Producten uiteraard, maar nog veel meer! Denk aan uw favoriete  online playlisten. Of die gloednieuwe tv-reeks van die Amerikaanse ‘seriestreamer’. Die dienstverleners stellen vaak abonnementsformules voor. Met uw kaart – meestal uw kredietkaart – registreert u zich op het platform, dat uw bijdrage bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks int. De betaalprocedures van die bekende websites zijn betrouwbaar.

Er zijn natuurlijk nog andere kaarten waarmee u online kunt betalen. Zo zijn er bijvoorbeeld de prepaidkaarten die heel vaak worden gebruikt om games of uitbreidingen ervan online aan te kopen. De prepaidkaart is eigenlijk een code die u op de website of in de app moet invoeren. Het voordeel? U moet geen gevoelige gegevens intoetsen, zoals het nummer van uw kredietkaart. En u kunt niet meer uitgeven dan het bedrag op de kaart. Dit type van kaarten bestaat ook om online muziek te kopen. En zelfs voor uw internetaankopen!

Veiligheid online Hoe veilig online betalen?

Hebt u gevonden wat u zocht? Dan start u eenvoudigweg de betalingsprocedure. U klikt op Betalen en wordt normaal gezien naar de beveiligde webpagina van de betalingsdienstverlener geleid. Waarom naar die pagina? Om het nummer van uw betaalkaart in te voeren, want die gevoelige gegevens moeten op een speciale, beveiligde pagina worden ingetoetst: de pagina wordt versleuteld om te vermijden dat derden uw nummer onderscheppen. Hoe u kunt zien of u wel op die beveiligde pagina zit? Aan de 's' van 'https', die staat voor 'secure', en aan het hangslotje in de url (het internetadres) bovenaan in de zoekbalk van uw browser. Ze zijn allebei nodig!

De grote spelers op het gebied van online betalen ontwikkelden veiligheidssystemen voor uw authenticatie. Systemen als 3D Secure, Verified by Visa of MasterCard Secure Code bevatten een extra stap bij het online betalen.

Doet u uw aankopen via uw computer? Om alle problemen te vermijden, zet u er best een goede virusscanner op. Dat geldt trouwens ook voor uw tablet of smartphone. En of u nu uw bestelling doorgeeft via uw computer, uw tablet of uw smartphone, ga altijd na of de webshops waar u uw bankgegevens achterlaat betrouwbaar zijn.

Andere tip: controleer regelmatig uw rekeninguittreksels om verdachte verrichtingen op te merken. U kunt ze makkelijk online raadplegen via online- of mobiel bankieren.

Denkt u dat u het slachtoffer werd van onlinefraude? Blokkeer dan uw kaarten via Card Stop op het nummer 070 344 344. Uw bank geeft u vast wel tips in dat verband.

Lees meer over de technologie en veiligheid!

Hoe veilig online betalen?

Vandaag kunt u bijna alles online kopen. En u doet er zelfs koopjes. Maar hoe betaalt u snel en makkelijk op internet, met de zekerheid dat alles prima is beveiligd?