De bank voor een wereld in verandering
4 min

Hoe veilig online betalen?

Vandaag kunt u bijna alles online kopen. En u doet er zelfs koopjes. Maar hoe betaalt u snel en makkelijk op internet, met de zekerheid dat alles prima is beveiligd?

Vandaag kunt u bijna alles online kopen. Die rok die niet meer in voorraad was bij u in de buurt. Dat vintage speelgoed dat u aan uw kinderjaren herinnert. Of dat liedje dat u gisteren op de radio hoorde. En u doet zelfs koopjes online. Maar hoe betaalt u snel en makkelijk op internet, met de zekerheid dat alles prima beveiligd is?

Veilig online betalen ENKELE RAADGEVINGEN

Hebt u gevonden wat u zocht? Dan start u eenvoudigweg de betalingsprocedure. U klikt op ‘betalen’ en wordt normaal gezien naar de beveiligde webpagina van de betalingsdienstverlener geleid. Waarom naar die pagina? Om het nummer van uw betaalkaart in te voeren, want die gevoelige gegevens moeten op een speciale, beveiligde pagina worden ingetoetst: de pagina wordt versleuteld om te vermijden dat derden uw nummer onderscheppen. Hoe u kunt zien of u wel op die beveiligde pagina zit? Aan de 's' van 'https', die staat voor 'secure', en aan het hangslotje in de url (het internetadres) bovenaan in de zoekbalk van uw browser. Ze zijn allebei nodig!

De grote spelers op het gebied van online betalen ontwikkelden veiligheidssystemen voor uw authenticatie. Systemen als 3D Secure, Verified by Visa of MasterCard Secure Code bevatten een extra stap bij het online betalen.

Doet u uw aankopen via uw computer? Om alle problemen te vermijden, zet u er best een goede virusscanner op. Dat geldt trouwens ook voor uw tablet of smartphone. Welk apparaat u ook gebruikt, ga altijd na of de webshops waar u uw bankgegevens achterlaat betrouwbaar zijn.

Andere tip: controleer regelmatig uw rekeninguittreksels om verdachte verrichtingen op te merken. U kunt ze makkelijk online raadplegen via online- of mobiel bankieren.

Denkt u dat u het slachtoffer werd van onlinefraude? Blokkeer dan uw kaarten via Card Stop op het nummer 078 170 170. Uw bank geeft u vast wel tips in dat verband.

Lees meer over de technologie en veiligheid!

Online producten kopen Hoe een product kopen op het internet?

Debet- of kredietkaart?

U kunt betalen met uw debetkaart of uw kredietkaart door uw gegevens rechtstreeks op de website van de handelaar in te voeren. Sommige betaaloplossingen vragen u vervolgens om identificatie via uw betaalkaart en kaartlezer, of via uw smartphone.

Sommige sites bieden betalen via Apple Pay, Google Pay, Paypal of nog andere opties aan. In elk geval dient u daarvoor uw kaart of rekeningnummer aan die optie gekoppeld te hebben.

Andere sites aanvaarden ook kredietkaarten en dat heeft voordelen:

  • Uw geld gaat niet meteen van uw rekening af.
  • Als u een probleem met uw aankoop (niet-geleverd, beschadigd, verkeerde artikel) hebt, kan de bankinstelling/uitgever van uw kredietkaart uw geld terugvorderen bij de verkoper.
  • Aankopen met een kredietkaart zijn vaak verzekerd tegen diefstal, schade en fraude.

Kortom, het is dus echt wel de moeite om uw roeitrainer met uw kredietkaart te betalen. Sommige kaarten hebben bijvoorbeeld een ‘aankoopgarantie internet’: u bent gedurende 90 dagen tot 1.000 euro verzekerd tegen niet-levering, niet-conforme of gebrekkige levering … kortom, een ruimere bescherming.

Heeft u een kaartlezer nodig om te betalen?

Betaalt u met Visa of Mastercard, dan heeft u een kaartlezer nodig indien uw aankoop binnen de Europese Economische Ruimte valt. Ook met Maestro en de nieuwe Bancontact-Visa Debit-debetkaart neemt u best uw kaartlezer erbij.

Betaalt u met Bancontact dan kan u kiezen tussen uw kaartlezer, Easy Banking App of Payconiq by Bancontact.

Daarnaast kan u ook zonder kaartlezer betalen via Paypal, Google Pay of Apple Pay. Dan moet u wel uw betaalkaart aan Paypal, Google Pay of Apple Pay gekoppeld hebben. Dat kan zowel een debet- als een kredietkaart zijn.

U wenst uw bankgegevens niet achter te laten op de site?

Op een aantal sites kunt u via overschrijving betalen. Doe dat dan via online bankieren, zoals Easy Banking Web, of mobiel, zoals met Easy Banking App. Uw pakje zal er dan wellicht net iets langer over doen: het vertrekt pas eens de betaling ontvangen is.

Hoe veilig online betalen?

Vandaag kunt u bijna alles online kopen. En u doet er zelfs koopjes. Maar hoe betaalt u snel en makkelijk op internet, met de zekerheid dat alles prima is beveiligd?