De bank voor een wereld in verandering
3 min

Welke subsidies kan ik aanvragen

Zoveel makkelijker om te bouwen of te renoveren met een extra duwtje in de rug.

Een gerenoveerde gevel, een ecologisch geïsoleerd dak, zonnepanelen, een verse laag verf, dubbele beglazing, … het zijn kleine én grote werken die van uw huis een thuis maken. En vadertje staat helpt u daar graag bij. Wij zetten de voornaamste steunmaatregelen van de verschillende gewesten even op een rij.

SUBSIDIES IN BELGIE EEN RUGGENSTEUN MAAKT HET MAKKELIJKER

Duwtje in de rug

In België geven zowel de federale overheid als de gewestelijke en lokale overheden subsidies. Zo zijn er onder andere ‘De nieuwe Vlaamse renovatiepremie’ en ‘Belastingaftrek wanneer u geld leent voor ‘renovatiewerken’.

Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt tal van woonpremies. Zo kunt u bij Leefmilieu Brussel terecht voor een heleboel energiepremies. Ook bij de afzonderlijke 19 gemeentes kunt u aankloppen voor een gemeentelijke premie.

In Wallonië zijn er tal van premies wat betreft energie – zowel voor renovaties als voor nieuwbouw. Daarnaast zijn er nog specifieke fiscale voordelen voor isolatiewerken aan het dak en voor de installatie van fotovoltaïsche cellen zonnepanelen.

VOORWAARDEN EN PROCEDURES WIE ONTVANGT WAT EN HOE

Renovatiepremies in het hele land

Om recht te hebben op de Vlaamse renovatiepremie moet u de woning bewonen als eigenaar – naakte eigendom is niet voldoende. Daarnaast zijn er ook voorwaarden gekoppeld aan hoeveel u de laatste twee jaren verdiende. Meer info over de voorwaarden andere premies.

Het is wel wat opzoekwerk, georganiseer en geregel, die subsidies en premies. Maar zo heb ik een extraatje om na de werken even op vakantie te gaan.

Voor de energiepremies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hangt het premiebedrag af van de inkomsten, de gezinssamenstelling, de leeftijd en de locatie van de woning. Om recht te hebben op de renovatiepremie moet de woning minstens 30 jaar oud zijn. Ontdek hier de voorwaarden voor alle premies en voordelen.

Ook in Wallonië moet de rechthebbende minstens 18 jaar én bewoner én eigenaar zijn, om recht te hebben op de verschillende premies.

 

Hoe vraagt u uw subsidies aan

De verschillende procedureaanvragen in Vlaanderen verschillen afhankelijk om welke specifieke premie het gaat. Een renovatiepremie bijvoorbeeld kunt u pas na de uitvoering van de werken aanvragen, wanneer u over de nodige facturen beschikt.

Wilt u de gevel van uw Brusselse woning opknappen of beschermen tegen vocht of graffiti? Of zijn er mooi gebeeldhouwde stukken in blauwe hardsteen die gerestaureerd moeten worden? Hoe dat onder andere in zijn werk gaat, leest u hier.

Ook in Wallonië moet er een ganse papiermolen ingevuld worden om recht te hebben op uw premie of subsidie. Hier vindt u alvast tal van noodzakelijke aanvraagformulieren.

Hoe krijgt u het geld van de subsidies

Hoe u uiteindelijk concreet de premie op uw rekening ontvangt en van wie, is afhankelijk van welke subsidie u aanvraagt. De premie voor de installatie van een warmtepomp in Vlaanderen bijvoorbeeld krijgt u van uw elektriciteitsnetbeheerder.

Ook voor de premies voor Brussel geldt hetzelfde als in Vlaanderen en Wallonië: het uitbetalen doet ieder op zijn manier. Meestal gebeurt dat na de werken en bij voorlegging van de facturen. Voor de premie voor de renovatie van het woonmilieu kunt u in Brussel wel een voorschot van 90 % van het geraamde premiebedrag te ontvangen.

Om subsidies te ontvangen voor een woning in Wallonië voor een energiepremie moet u uw aanvraag ingevuld en getekend sturen naar ’le département de l'Énergie et du Bâtiment durable’, binnen de vier maanden na de laatste factuur.

Welke subsidies kan ik aanvragen

Zoveel makkelijker om te bouwen of te renoveren met een extra duwtje in de rug.