De bank voor een wereld in verandering
4 min

Wanneer krijg ik mijn geleende geld?

U ontvangt uw geld via een voorschot, en in schijven. De terugbetaling hangt af van uw situatie.

Kopen, renoveren, lenen, terugbetalen, alles op een vlotte en georganiseerde manier.

Nieuwbouw en renovatie Op vertoon van facturen

U krijgt uw geld wanneer u het nodig heeft

Wanneer u bouwt of verbouwt dan beschikt u – eens u een stedenbouwkundige vergunning heeft – over een voorschot, een eerste betalingsschijf van 5% van het totaalbedrag van uw krediet. De volgende schijven volgen het ritme van de werken. U krijgt ze ter beschikking na vertoon van facturen. Wanneer u die betaald heeft, schrijft de bank het geld rechtstreeks over op uw rekening. Indien u als klant de factuur nog niet betaald heeft, stort uw bank de factuurbedragen rechtstreeks aan de leveranciers – de architect, de aannemers of andere vakmannen. Om de verschillende schijven op te nemen, hoeft u ook niet steeds langs te gaan bij uw bank: dat kan ook online. En op het web heeft u een mooi overzicht van uw woonkrediet. Het is altijd interessant om samen met uw bankadviseur te bekijken hoe de betalingen vorderen, en ervoor te zorgen dat uw budget dat tempo volgt.

In deze video ontdekt u hoe uw krediet mee evolueert met uw financiële omstandigheden:

Mijn geleende geld ontving ik in schijven. En maar goed ook, zo hadden de bank en ikzelf meer controle over de terugbetalingen

Aankoop zonder renovatie Een volledige storting

Kopen en snel verhuizen

Een woning kopen die piekfijn in orde is, bespaart u alvast de zorg van een werf en stoffige werken. Hoeft u geen werken meer uit te voeren, dan stort uw bank het volledige geleende bedrag op de rekening van uw notaris. Dat gebeurt vóór het verlijden van de akte en na het ondertekenen van het contract dat bij het woonkrediet van uw bank hoort. De notaris stort daarna het geleende bedrag op de rekening van de verkoper van de woning. Diezelfde procedure geldt ook bij de aankoop van een grond.

Wijze van betaling De aflossingen

Hoeveel en wanneer aflossen?

Bij een woonkrediet speelt – naast de rentevoet en de gekozen looptijd – ook de geschikte manier van terugbetalen een belangrijke rol. Meestal gaat dat via vaste mensualiteiten, vaste kapitaalaflossingen, of de terugbetaling van het kapitaal op de vervaldag.

Alles hangt af van uw gezinssituatie, uw fiscale draagkracht, en de fiscaliteit. Bij een lening met vaste maandelijkse afbetalingen zijn er geen verrassingen: een gedeelte van het bedrag is interesten, de rest is kapitaalaflossing. De ideale formule wanneer uw startkapitaal relatief beperkt is.

Bij een lening met vaste kapitaaldelging lost u elke maand een contractueel vastgelegd afgesproken gedeelte van het kapitaal af, gekoppeld aan de rente op het nog resterende kapitaal. Bij het zogenaamde bulletkrediet betaalt u het volledige kapitaal terug op de vervaldag, gedurende de looptijd van de lening betaalt u enkel interesten.

De betalingstermijn Tijd is geld

De eerste aflossing

De maandelijkse aflossing van uw lening gebeurt via domiciliëring, de eerste dag van elke maand, volgens de aflossingstabel. De allereerste aflossing van uw woonkrediet gebeurt de eerste dag van de maand volgend op het verlijden van de akte.

Verbouwing betalen en tegelijkertijd een appartement huren, kon ik alleen door een spreiding van betaling.

Maandelijks aflossen: hoe doe ik dat?

Zoveel mensen, zoveel manieren om uw lening af te lossen.